Te-ai gândit vreodată cum ar fi să-ți faci un blog și să câștigi bani din el?
De multe ori sunt întrebat de prieteni, amici sau colegi despre ce înseamnă să îți faci un blog care să îți aducă bani, cum să scrii un blog și poate cea mai interesantă întrebare: cât îți ia până să faci primii bani din blogging? Sunt întrebări la care voi încerca cu această ocazie să răspund cum știu eu mai bine, bazându-mă pe propria experiență în industria online.
Se cuvine să încep însă prin a aminti ingredientul principal al unui blog și anume, creatorul. Iar în cazul în care citești acest articol, mă refer chiar la tine, cel care vrea să pornească un blog, pentru că tu ești cel care poate răspunde la singura întrebare la care eu nu voi putea să îți răspund: „ce să scriu?”.
Calitatea creației este cel puțin la fel de importantă ca toate cele despre care vom discuta cu această ocazie.
Sigur, ai nevoie de mediul în care să te exprimi însă, ceea ce ai de spus va determina în final capacitatea blogului de a ieși la lumină, de a se face remarcat, de a aduna în jurul său o comunitate care să aducă nu doar engagement ci și bani.
Prin urmare, dacă ești una dintre acele persoane care simte că are ceva important de comunicat și că o poate face în mod regulat și conștiincios, hai să vedem care sunt cele mai importante puncte pe care trebuie să le bifezi pe calea creării unui blog de pe urma căruia să ajungi la un moment dat să și câștigi bani.
A. Cum să îți faci un blog

Înainte de toate, înainte de a începe, vei avea nevoie de câteva lucruri esențiale, o listă de priorități pe care trebuie să le bifezi în ordinea de mai jos:
1. Alege nișa, domeniul de activitate pe care vrei să îți faci un nume
Ai un talent anume? Te pricepi la ceva și poți să îi ajuți și pe ceilalți? Ei bine, în acest caz, un blog te va ajuta să strângi alături de tine o comunitate de oameni cu sete de informație.
Pe de altă parte, poți să o faci și dacă te pricepi la scris pentru că până la urmă, poveștile sunt cele care vând. Iar oamenii au nevoie fie de povești, fie de informație de calitate ori, de ce nu, de o combinație dintre cele două.
La acest punct trebuie să îți stabilești domeniul pentru care vei scrie sau, dacă este cazul unui blog generalist, principalele teme pe care le vei aborda.
Nu există o rețetă a succesului universală din acest punct de vedere.
Constantele sunt însă trei: calitatea, continuitatea și perseverența.
- Calitatea: Mă refer aici evident la calitatea informației pe care o livrezi celor care te citesc. Fie că e vorba despre o poveste sau despre un articol de tip tutorial, trebuie să te asiguri că informațiile sunt corecte și la zi cu ceea ce și-ar putea dori audiența. Contează de asemenea și calitatea în exprimare, stilul, tonul, acuratețea gramaticală și neapărat, ușurința cu care cititorul poate înțelege și acumula informația pe care i-o transmiți.
- Continuitatea: Discutăm acum despre cum să îți faci un blog dar detaliile tehnice nu sunt niciodată singurele care contează. Pe lângă calitate, vei avea nevoie și de continuitate. Cei care te citesc trebuie obișnuiți cu un ritm de lucru, cu o frecvență la care se pot reîntoarce pentru ceva nou iar tu, trebuie să asiguri această continuitate. Sigur, asta e important pentru cei care se vor integra în comunitatea din spatele blogului vei spune. Pe de altă parte, ține cont de faptul că și motoarele de căutare vor observa acest lucru iar blogurile care sunt actualizate constant, sunt favorizate în dauna celor abandonate sau actualizate foarte rar. Prin urmare, contează și pentru cei care vor ajunge la tine căutând ceva pe Internet.
- Perseverența: Nu trebuie să uiți niciodată că succesul nu vine peste noapte. Poți avea creativitate, calitate și continuitate și să te zbați prin underground o vreme, fără ca traficul și implicit câștigurile să devină cu adevărat remarcabile. Ei bine, aici intervine cel de-al treilea punct important: perseverența. E nevoie de răbdare. Roma nu s-a clădit într-o zi și niciun blog de succes nu a fost de succes din prima zi de la lansare. E important să nu abandonezi.
2. Alege numele blogului și/sau numele de domeniu
Contează atât numele blogului, care va deveni brandul acestuia cât și numele de domeniu de internet pe care îl vei alege pentru acesta. Nu e neapărat nevoie ca cele două să coincidă însă e bine, cel puțin din punct de vedere al optimizării pentru motoarele de căutare, să te orientezi astfel încât acestea să fie ori similare, ori la fel, ori suficient de descriptive pentru ceea ce urmărești să faci pe acest blog.
Numele de domeniu este primul lucru pe care îl văd cititorii (ex: blogulmeu.com). După cum spuneam mai sus, acesta poate fi descriptiv dar în același timp, poate fi și numele tău, în cazul în care discutăm despre un blog personal (ex: robertkatai.com).
Numele blogului, pe de altă parte, este titlul care apare în headerul acestuia și cuvintele care vor apărea și în motorul de căutare atunci când acesta îl oferă ca și rezultat al unei căutări.
Aici pot fi folosite cuvinte cheie care descriu domeniul de activitate pe care l-ai ales pentru a scrie dar poate fi și identic cu numele de domeniu în cazul în care construiești brandul în jurul acestuia, brand personal sau nu.
3. Alege serviciul de găzduire online
Poți închiria numele de domeniu înainte sau poți să o faci ulterior sau împreună cu alegerea unui serviciu de găzduire. Pentru început, nu e nevoie de un server dedicat sau de servicii scumpe, poți opta pentru un pachet de tip starter la oricare dintre companiile de hosting din țară sau din afara țării.
Recomandarea mea personală: Hosterion
4. Asigură-te că blogul este online
Majoritatea companiilor de hosting din prezent te vor ajuta să instalezi WordPress și să lansezi un blog bazat pe acest CMS.
Am amintit de WordPress pentru că este cel mai simplu, versatil și popular CMS, este gratuit, ușor de administrat și oferă mii de teme și interfețe care să acomodeze toate gusturile și nevoile.
Puncte de bifat la acest pas:
- Achiziționare nume de domeniu
- Achiziționare servicii de hosting
- Corelarea celor două
- Instalarea WordPress
- Alegerea temei dorite
Odată cei ai parcurs pașii de mai sus, blogul este online. Mai are nevoie doar de un design și evident, de conținut.
5. Alege designul blogului
Aici, lucrurile sunt cât se poate de simple. Chiar dacă nu ai cunoștințe tehnice, platforma WordPress este atât de populară încât vei găsi mii de teme gratuite din care îți poți alege designul cel mai potrivit pentru blogul pe care îți dorești să îl lansezi.
Contează însă câteva aspecte esențiale de care va trebuie să te ocupi chiar tu la acest punct.
Unul dintre acestea este brandul, care se poate integra, și chiar recomand acest lucru, chiar în logo-ul blogului. E nevoie de puține cunoștințe de design din acest punct de vedere iar dacă chiar nu te pricepi la a-ți pune în aplicare ideile, te sfătuim să apelezi la cunoștințele tehnice și practice ale unui profesionist.
Poate că nu vei avea nevoie de un design de logo chiar din prima zi însă trebuie să iei în considerare faptul că la un moment dat, vei fi nevoit să treci la nivelul profesionist, dacă îți dorești să și câștigi bani de pe urma blogului. Un nivel profesionist pe care nu îl vei pute atinge fără un design profesionist.
Un alt element important al designului de blog îl reprezintă așezarea în pagină. Aici contează atât fontul și distanțarea dintre rânduri cât și felul în care reușești să integrezi titlurile și subtitlurile astfel încât să conferi blogului personal lizibilitate și ușurință în a fi citit.
B. Cum să lansezi un blog?

Ei bine, odată cei ai parcurs toți pașii de mai sus, tot ceea ce rămâne de făcut este să începi să publici primele articole și evident, să lansezi blogul.
1. Scrie primul tău articol
Primul articol este și cel mai greu pentru că încă de la acest pas, trebuie să începi să îți faci câteva obiceiuri sănătoase atunci când vine vorba de succesul online.
a. Cuvintele cheie – Sunt importante pentru că de ele depinde succesul pe motoarele de căutare. Pe baza acestora, blogul tău va fi descoperit de cei care caută informații specifice online. La acest punct, nu ar strica să faci puțină muncă de cercetare de fiecare dată când scrii un articol. Evident, e de recomandat să alegi cuvinte sau expresii care sunt populare și/sau pentru care concurența nu este foarte mare, astfel încât pagina ta să apare în rezultatele motorului de căutare cât mai sus și cât mai repede.
b. Claritatea și calitatea textului. Articolele pe care le scrii trebuie și aranjate în pagină pentru că nu doar informația contează ci și felul în care o prezinți. Ambalajul. Prin urmare, fiecare articol trebuie să fie bine împărțit în paragrafe, fiecare idee nouă precedată de un subtitlu iar citatele și alte tipuri de inserții, să fie ușor de remarcat în cadrul acestuia. Cât privește calitatea, chiar dacă nu ești un mare povestitor și nu îți dorești decât să transmiți informații tehnice, asigură-te că acestea sunt la zi, că sunt corecte și mai ales, că ai o formulare corectă și din punct de vedere gramatical.
c. Referințele și citatele. O altă componentă importantă atunci când scrii pe un blog, mai ales atunci când temele abordate reprezintă o nișă și nu doar opinii generale sunt referințele și uneori și citatele, care te vor ajuta să dai substanță cuvintelor tale dar și credibilitate, citând surse pertinente.
2. Optimizează designul și aranjarea în pagină a articolului
Designul blogului și designul unei pagini de articole sunt două lucruri cu totul și cu totul diferite.
Dacă în prima fază ne referim la elemente de marketing precum logo-ul, header-ul, culori și fonturi, atunci când vine vorba de articol sau pagină individuală, atenția cade asupra detaliilor de tipografie, aranjare în pagină, lizibilitate și ușurință în a parcurge textul și a extrage din el informațiile utile.
O sugestie în acest sens: răsfoiește cele mai populare bloguri și siteuri din propria ta nișă sau domeniu și alege elementele care ți se pare că se vor potrivi cu al tău.
3. Nu uita de imagini
Aranjarea în pagină corectă cu paragrafe și subtitluri fac minuni însă să nu uităm că trăim într-o lume eminamente vizuală. O lume în care imaginea de multe ori face mai mult decât o mie de cuvinte.
Asigură-te prin urmare că folosești cât mai multe imagini pentru a explica sau vizualiza ceea ce vrei să transmiți iar, dacă vrei să scrii articole tehnice, cu atât mai mult, folosește-te de imagini pentru a trasa pașii necesari pentru a asimila informația pe care o vei transmite și prin cuvinte.
4. Promovează-ți blogul online
Toate cele de mai sus sunt importante și te pot ajuta să îți faci un nume online însă, sunt sigur că îți dorești să te faci cunoscut cât mai repede. Ei bine, pentru asta vei avea nevoie de două lucruri: prieteni și social media.
Sigur, publicitatea poate face minuni însă nu toți cei care vor să lanseze un blog sunt și dispuși să investească bani încă din prima zi pentru a-și promova creațiile. Prietenii te pot ajuta să duci mai departe vestea, te pot ajuta să îți promovezi articolele.
La fel, și social media poate fi un mediu util pentru acest lucru. Dincolo de prietenii pe care îi ai în acest mediu și care te pot ajuta la rândul lor, social media oferă o serie de opțiuni excelente pentru promovare precum grupurile dedicate unei anume nișe, grupurile pe care le poți crea la rândul tău, cuvintele cheie, hashtag-urile sau paginile/conturile dedicate în mod special blogului.
Concluzii
Am descoperit în mai puțin de două mii de cuvinte că răspunsul la întrebările „cum să îți faci un blog” sau „cum să lansezi un blog” nu sunt pe atât de grele pe cât ar părea la prima vedere.
Pe de altă parte, am descoperit împreună și faptul că efortul „tehnic” nu este același lucru cu „efortul creator” că, pe lângă cunoștințele tehnice pe care le poți dobândi relativ repede, ai nevoie și de perseverență, răbdare, calitate în exprimare și dedicație pentru ceea ce faci.
Toate acestea la un loc pe de altă parte, îți pot conferi siguranța de care ai nevoie că, odată cei ai pornit pe acest drum, rezultatele nu se vor lăsa așteptate. Și da, că poți lansa un blog care să îți aducă și bani.